In de media: Geduld Vogelwaarde beloond

Vogelwaarde heeft er twintig jaar op moeten wachten, maar gisteren was het zover. De ploeg van trainer Marc de Kunder pakte in de topper tegen Biervliet (1-3-winst) het kampioenschap in de vijfde klasse van het zondagvoetbal. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter De Jong vierden de spelers en de technische staf uitbundig hun feestje op het veld van Biervliet.

Vogelwaarde vierde al twintig jaar geen kampioenschap meer. Maar gisteren was het dan eindelijk raak. Door de 1-3-zege bij nummer twee Biervliet was de titel binnen. De Kunder, die bij Vogelwaarde volgend seizoen in de vierde klasse aan zijn vijfde jaar begint, heeft in zijn scooter een beste vriend. Die brengt hem vanuit Terneuzen naar de trainingen en de wedstrijden. Die scooter liet de Terneuzenaar deze keer staan. ,,Ik heb hem in Vogelwaarde geparkeerd, want we gaan deze titel goed vieren. Ik kom wel thuis, maar niet op de scooter”, glunderde hij.

De felicitaties stroomden binnen op zijn mobieltje. ,,Dit is toch schitterend. De wijkagent feliciteert me met het kampioenschap.” Zo’n honderd Vogelwaarde-supporters waren getuige van deze memorabele dag. ,,Ik heb twintig jaar geleden als speler het kampioenschap in de vijfde klasse gevierd. Nu gebeurt het als voorzitter”, vertelde een dolgelukkige Harold de Rijke.

Voor het gros van de selectie was het de eerste titel bij de senioren. Zo ook voor Rick Moens. ,,Ik speel nu tien jaar bij deze club, maar ik heb nog nooit een kampioenschap meegemaakt. Er zat best wel spanning op bij ons. Het is terecht, want na de winterstop hebben we geen wedstrijd meer verloren”, zei de 29-jarige aanvoerder.

Voor De Kunder was het de vijfde titel in zijn trainersloopbaan. ,,We speelden vandaag niet goed, maar dat zie je meestal in kampioenswedstrijden. De spelers zijn niet gewend om met de druk om te gaan. We hebben het kampioenschap over het hele seizoen verdiend. Voor de winterstop hebben we het beter gedaan dan in de voorgaande jaren. In de tweede competitiehelft haalden we altijd al de meeste punten. Het kon eigenlijk niet meer fout gaan, want we hadden een grote voorsprong op de concurrentie.”

Er was geen kampioensschaal. Willy Spinnewijn reikte als vertegenwoordiger van de KNVB wel de medailles aan de kampioenen uit. Jeffrey Geers zag zijn uitstekende optreden bekroond met de wedstrijdbal. De uitblinker maakte alle doelpunten voor Vogelwaarde, waarvan twee belangrijke treffers uit een strafschop op cruciale momenten.

Biervliet nam via Stephan Thomaes na tien minuten een verdiende 1-0-voorsprong. Vogelwaarde speelde krampachtig, maar twee strafschoppen van Geers zorgden binnen drie minuten voor de ommekeer. De eerste na een duwfout van de beste Biervliet-speler, Nick Hoogstraate, op Matthijs van der Poel. De tweede na een handsbal van Marcus Ongenae. Geers kende geen zenuwen en schoot zijn ploeg naar een 1-2-voorsprong.

Na rust gebeurde er weinig. In blessuretijd was Nieck Elderson de perfecte aangever voor Geers, die de 1-3 maakte. De Kunder liet ook de drie wissels delen in de feestvreugde. Het betekende voor Geers zijn veertiende competitietreffer, waarmee hij samen met Elderson de clubtopscorer is. ,,Er zat veel spanning op deze wedstrijd. Ik ga nu helemaal los”, verzekerde een opgeluchte Geers.

Voor de 23-jarige Terneuzenaar is het zijn derde seizoen bij Vogelwaarde. ,,Ik heb het prima naar mijn zin en mijn jawoord voor volgend seizoen gegeven.” Volgens De Kunder blijft de selectie nagenoeg intact. Alleen de broers Marciano en Giovanni Lekaj hebben vanwege werk te kennen gegeven te stoppen.

Met de spelersbus ging de kampioen om 18.00 uur richting Vogelwaarde, waarna ze op een boerenkar stapten en na een rondrit naar de kantine gingen. In het clubcafé Het Karrewiel werd het kampioensfeest afgesloten. En de scooter van De Kunder? Die bleef nog even waar hij de hele dag al stond: in Vogelwaarde.

BRON: PZC