Winst en verlies voor Terde

Het 3e draait in de competitie nog lekker bovenin mee, maar beleeft toch een wat wisselvallig seizoen. Na een nipte overwinning op Hontenisse 5, werd een week later onnodig in eigen huis verloren van Koewacht 3. En niet alleen de wedstrijd werd verloren, er werd ook afscheid genomen van een icoon…


Zondag 3 maart: Hontenisse 5 – Vogelwaarde 3

3 maart 2024, een dag die de boeken in zal gaan als de ´remontada´ van ´t Terde na een briljante tactische meesterzet van TD van Delft. Uit een thans geslagen positie, wisten de lievelingen van de senioren van VV Vogelwaarde een 2-1 achterstand op de verfoeide plastic toendra van het Prinsenbos om te zetten in een klinkende overwinning. Een wedstrijd met een verhaal….

En verhaal begon een week geleden in Nieuw Namen. Waar de basis werd gelegd voor de eerste bankplaats deze zondag. Neeflief Seppert, een week geleden ingevlogen om het twidde en complementeren, had het in zijn dwaze (genetisch belast) hoofd gehaald om de GOAT van het twidde vermanend toe te spreken. De TC van Vogelwaarde kon niet anders dan TD van Delft te instrueren hem op de bank te laten starten. Een dag voor de wedstrijd had een andere speler zijn trukendoos al geshowd op het podium bij Jamie en Steven Kazan. Dit betekende een enkeltje linksback. Er wordt immers alleen op zondagochtend in een groen shirt geshined. Dit maakte dat de volgende 11 aan de pot mochten beginnen:
Omdat keeper Christian af moest melden met een dikke eikel, mocht Bas in het kader van onze functie als opleidingsteam tussen de palen plaatsnemen. Bas, je had een aantal goede reddingen. Ga zo door!
Achterin stond ruim 200 jaar aan voetalervaring met Carlo, Harold, Werter en Artjan.
De middenlinie bestond uit Joram, Wilco, Bram en TD van Delft zelf.
Voorin Bart en Maarten.
Op de bank (al dan niet omwille van disciplinaire maatregelen) Seppe, Dijardas, Bart. Koen was “iets” (lees, uurtje) later.

Al na een minuut kregen de groen witten van de prima leidende scheidsrechter een vrije trap op een metertje of 20 van de goal. Uw MOTM mocht plaatsnemen. Waar onder normale omstandigheden dit een enkeltje Narcisstraat is, zorgden de nog koude stramme spieren ervoor dat de bal voor de verandering onder de lat bleef. De keepert verkeek zich wat op de dwarrelbal en de 0-1 was een feit.

Een enkeling riep hierna om een wissel omdat het kruit vast verschoten was. Gezien het vervolg van de eerste helft een overigens niet heel onterechte conclusie. Hierna gaf Vogelwaarde niet thuis tegen de hier en daar wat versterkte blauw witten. De thuisploeg had het betere van het spel. Het Middenveld bestond bij beide teams niet meer en de groen witten hadden moeite met de opkomende mensen vanuit het midden. Toch kwamen er geen heel grote kansen uit voort. Na een half uur mocht de bank leegstromen. Dit bood weinig soelaas.
Even later moest de scheidsrechter de wedstrijd kortstondig staken omdat er 13 Bossepielen binnen de lijnen stonden. De 2 extra waren niet voornemens het veld te verlaten, ondanks enkele bemiddelende pogingen van Joram. De veelvuldig opgekomen piezewurmen waren hiervoor te aanlokkelijk.
Een tiental minuten voor rust werd de bal vanuit een corner richting de hoek gewerkt. Maarten stond hier nog te dromen van wit knisperende sneeuw, zijn snowboard en vroeg zich af of hij hiermee een Jib, Butters, Grabs of Flips ging maken. Het werd een “Ed”….. Even later verslikte de verder foutloze Werter in een tegenstander. Op randje buitenspel werd hierna de 1-2 gemaakt. Hierna kon de schouder van gelegenheidsaanvoerder Harold de last van de band niet meer aan en moest hij worden vervangen. Met zijn vooruitziende blik werd de band het restant van de wedstrijd om de arm van Artjan geschoven. Met een 1-2 tussenstand gingen beide teams aan de thee.

In de tweede helft kwam Vogelwaarde iets beter uit de startblokken. Ze waren iets meer op de helft van de tegenstander te vinden, er leek weer een middenveld te zijn en af en toe leek het een beetje op voetbal. Wel bleef het oppassen voor de counters van de thuisclub. En anders was daar Bas om te corrigeren.
Er moest iets gebeuren om een doorbraak te forceren. En op zulke momenten staan de groten op. TD van Delft had ergens horen waaien dat het lastiger spelen is tegen een 10tal. Hij offerde zichzelf met veel bombarie voor 10 minuten op. Hierna waren de blauw witten kortstondig van de leg. Om enkele minuten later met een 2-3 achterstand geconfronteerd te worden. Deze omgekeerde powerplay zal dan ook als verplichte stof worden opgenomen in menig KNVB-cursus.
In de 10 minuten mikte interim-gelegenheidsaanvoerder eerst de bal op de krullenbol van Bart. De 10 keer herhaalde boodschap “hij komt aan de tweede paal” werd door al zijn voetbalgogme omgezet in een keurige treffer. Met een beetje koppijn, dat wel.
Daarna pakte de interim-gelegenheidsaanvoerder zijn verantwoordelijkheid door als een ware George Haghi (WK ’94, ja ik ben oud) de bal keurig binnen te mikken. Haters zullen zeggen dat het een (mislukte) voorzet was.

Maar goed, hierna kwam de overwinning niet echt meer in de problemen. Er waren zelfs nog wat kansen op meer.

Volgende week Super Sunday op d’n Bos! Alle herenteams spelen dan thuis tegen d’n Koewacht, tot dan!

AL, alias ‘De Plaaggeest’


10 maart: Vogelwaarde 3 – Koewacht 3

‘Mixed emotions’ tijdens SuperSunday in Vogelwaarde.

We schrijven zondag 10 maart 2024. We zijn bij voetbalvereniging Vogelwaarde. Een knusse, hechte verenging waar vrijwilligers dag in, dag uit bezig zijn om hun club te helpen en te dienen. Ik ben gevraagd om de eerste wedstrijd van deze dag te volgen. Niet alleen komt het naburige dorp Koewacht met wel liefst drie teams naar Boschkapelle. Het is met name ook de afscheidswedstrijd van ene Koen Heijens. Een markant figuur die de pijnlijke keuze heeft gemaakt om zijn glansrijke voetbalcarrière te stoppen omwille van de voortzetting van het plaatselijke café. Ik kan niet anders zeggen dat dit een heldendaad is.
De wedstrijd zelf is niet best. Wat zeg ik; het is rommelig! Het is eigenlijk niet om aan te gluren. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen! Terwijl dit zelfbenoemde opleidingscentrum toch echt beter kan. Het spel ontvouwde zich als een Griekse tragedie, met hoogte- en dieptepunten die de menigte ademloos achterlieten. Koen, als de tragische held, streed met vuur en passie, maar het lot besliste anders. Hij viel geblesseerd uit! Een volwaardig afscheid bleef uit. Maar, ook dat is ‘voetbal’. En het voetbal op deze SuperSunday, wacht op niemand! Ik spreek Koen kort na de wedstrijd, want wat drijft deze man? Zelfs mevrouw van Zetten uit Tiel moet dit kunnen begrijpen. “Ik ben gewoon graag met deze mannen aan het voetballen, maar ik heb de keuze gemaakt om café het Karrewiel over te nemen. Dit kan ik echt niet combineren met elkaar. Ik kan je verzekeren dat ik als cafébaas ook topsport beoefen! En als het me allemaal eens teveel wordt, kan ik altijd nog eens meespelen om het zelfvertrouwen op te krikken. Want ook dat kunnen deze mannen!”, aldus de held van de dag.
Na de wedstrijd spreek ik met aanvoerder Kints. Hij vat de carrière van Koen Cruyffiaans samen; “In voetbal is het simpel: je bent op tijd of je bent te laat. Als je te laat bent, moet je zorgen dat je op tijd vertrekt.”. – alsof ik goede vriend Johan hoor spreken. Ik ga verder met mijn interview en spreek voorzitter Harold de Rijk: “Ja kijk Mart, dit zijn keuzes in het leven maar we zullen Koen missen. De bal is rond, je weet nooit wat de toekomst brengt. Soms win je, soms verlies je. Morgen moeten we allemaal weer werken maar Koen zal binnenkort op zondag moeten werken.” – de voorzitter slaat me clichématig werkelijk helemaal murw. Ik ben daarnaast ook op zoek naar de People Manager van het Derde, maar heb begrepen dat hij voor commentaar niet meer beschikbaar is. Soit, het is niet anders. De dag mag dan verloren zijn gegaan in de statistieken, maar in de annalen van de herinneringen zal het voor altijd schitteren als een eerbetoon aan de onvergetelijke Koen.

Mart Smeets